Welke ECO Certificeringen voor Huidverzorgingsproducten zijn er?

ECOMOOI pleit voor 100% transparantie van de ingrediŽnten in cosmetica en verzorgingsproducten. U kunt de volgende certificeringen terug vinden op onze verzorgingsproducten:
1. Cosmťbio (Frankrijk): 

Als het label blauw is: moet minimaal 50% van de biologische ingrediŽnten op de totale ingrediŽnten afkomstig zijn van planten (dus met uitzondering van water) en een minimum van 5% van het totaal moet biologisch zijn.Als het label groen is: min 95%, exclusief water moet biologisch zijn en min 10% van het totaal moet organisch zijn.

- Voor plantaardige grondstoffen, ten minste 95% moet van biologische kwaliteit zijn
- Zonder synthetische geur-of kleurstoffen
- Het totaal blokkeren van synthetische conserveermiddelen zoals parabenen of fenoxyethanol
- Geen petrochemische producten (paraffine, silicium, PEG)
- Geen GGO (genetisch gemodificeerde organismen)
- Geen ioniserende behandelingen
De natuur moet volledig gerespecteerd worden (ten aanzien van de balans van het ecosysteem, geen proeven op dieren). De procedures voor het verkrijgen van ingrediŽnten moeten niet-vervuilend zijn. De eerste verpakkingen en de buitenste omhulsels moeten biologisch afbreekbaar of recycleerbaar zijn.
De consument moet worden voorzien van volledige, transparante informatie over de gebruikte ingrediŽnten en alle stadia van de productie tot en met het eindproduct. Het percentage van natuurlijke ingrediŽnten en het percentage van biologische natuurlijke ingrediŽnten moeten duidelijk worden vermeld op alle gecertificeerde producten, verpakkingen voorzien van het biologische of milieuvriendelijke logo's.
2. ECOCERT (Frankrijk):  
   
 

Het ECOCERTģ certificaat wordt alleen verleend als:
-  Het product tenminste uit 95% natuurlijke ingrediŽnten bestaat
-  De overgebleven 5% van de ingrediŽnten worden strikt gecontroleerd, waarbij wordt gelet op de aanwezigheid
   van mineralen, organische zuren, zouten of andere veilige en natuurgelijkende ruwe materialen.
-  Een minimum van 95% van de plantaardige ingrediŽnten (bv. Plantenextracten of natuurlijke oliŽn) moeten van gecertificeerde organische afkomst zijn.
-  Een minimum van 10% van het totaal van de ingrediŽnten moet van gecertificeerde organische afkomstig zijn.
 
Het verbied het gebruik van:
- Synthetische parfums
- Synthetische conserveringsmiddelen (bv. parabenen)
- Organisch-synthetische kleurstoffen
- Minerale olie en andere producten die een basis van petroleum hebben
- Propyleen glycol en andere glycol soorten, SLS; SLES en andere ethoxylaten
- Siliconen en andere synthetische ingrediŽnten
- Parabenen
- Met uitsterven bedreigde plantensoorten
- PetrochemicaliŽn, chemische conserveringsmiddelen
- Ruwe materialen afkomstig van levende dan wel dode dieren
- Testen op dieren

3. NaTrue (Internationaal):NaTrue is het eerste onafhankelijke certificatie label met een internationale dimensie. Deze vereniging zonder winstoogmerk, geboren uit een groepering van natuurlijke cosmetica bedrijven, heeft als doelstelling om producten uit 100% natuurlijke ingrediŽnten te garanderen (exclusief water) en verschillende niveaus van biologische ingrediŽnten te bepalen. Het label, geassocieerd met:
- 1 ster = 100% natuurlijke ingrediŽnten
- 2 sterren = 100% natuurlijke ingrediŽnten met min. 70% biologische ingrediŽnten
- 3 sterren = 100% natuurlijke ingrediŽnten met min. 95% biologische ingrediŽnten


4. Nature & ProgrŤs (Frankrijk en BelgiŽ):

Dit label hoort tot ťťn van de strengste in Frankrijk en alle producten moeten 100% organische ingrediŽnten bevatten afkomstig van planten (excl. water). Bovendien moeten bedrijven die dit etiket nastreven de eerste van de klas zijn wat betreft hun ecologische voetafdruk en Fairtrade.
5. Soil Association (UK): Biologische gezondheids- en schoonheidsproducten moeten:
- Geschikt zijn voor hun doel
- Een zo hoog mogelijk deel van biologische ingrediŽnten hebben
- Duidelijk geÔdentificeerd worden, traceerbaar zijn en gescheiden van niet-biologische producten in alle stadia van
  productie
- Niet getest zijn op dieren
- Niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu in de vervaardiging en het gebruik
- Geproduceerd worden in overeenstemming met onze ethische handelsnormen en   worden gelabeld om duidelijke en nauwkeurige informatie te geven aan de consument.

6. BDIH (Duitsland)


  

Ontstaan uit een vereniging van Duitse IndustriŽle en Trading bedrijven voor farmaceutische producten, producten voor de gezondheidszorg, voedingssupplementen en persoonlijke hygiŽne, definieert het label BDIH het begrip van natuurlijke cosmetica op een verstandige en duidelijke wijze:
1. Grondstoffen moeten verkregen worden uit planten, gebruikt uit gecontroleerde biologische teelt, rekening houdend met kwaliteit en beschikbaarheid, of wilde collecties.

2. Dierproeven mogen niet worden uitgevoerd of in opdracht gedaan wanneer eindproducten worden vervaardigd, ontwikkeld of getest. Het is verboden om de grondstoffen te gebruiken die afkomstig zijn van dode gewervelde dieren (bijvoorbeeld spermaceti, terrapin olie, nertsolie, marmotvet, dierlijke vetten, dierlijk collageen of levende cellen).

3. Het gebruik van anorganische zouten en grondstoffen verkregen uit mineralen is globaal toegestaan.

4. Het is toegestaan is om componenten te gebruiken die geŽxtraheerd worden door middel van hydrolyse, hydrogeneren, verestering, transverestering of andere knallen en condensaties van de volgende natuurlijke materialen: vetten, oliŽn en wassen, lecithine, lanoline, monosachariden, oligosachariden en polysachariden, eiwitten en lipoproteÔnen.

5. Afwijzing van organisch-synthetische kleurstoffen, synthetische geuren, geŽthoxyleerde grondstoffen, siliconen,  paraffine en andere aardolieproducten.

6. Om ervoor te zorgen dat de producten microbiologisch veilig zijn, zijn bepaalde natuur-identieke conserveermiddelen toegestaan naast natuurlijke bewaarmiddelen. Dit zijn benzoŽzuur, zouten en ethylester, salicylzuur en zouten daarvan, sorbinezuur en zijn zouten, benzylalcohol.

7. Het is verboden om organische grondstoffen en afgewerkte cosmetische producten te ontsmetten met behulp van radioactieve straling.